Házi Patika

Egyszerű és gyors megoldások az egészség és a szépészet területén.

Akácvirág

Csipkebogyó, csipkehús
Útifűlevél
Bodzavirág és termés
Kakukkfű
Hársvirág


Akácvirág:

Akácvirág

Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.
Méze világos, áttetsző, nem hajlamos a kristályosodásra. Kérge gyomorsavtúltengés, gyomorvérzés, bélfekély elleni gyógyszeralapanyag.

Elkészítése:

Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.

Csipkebogyó, csipkehús:

Csipkebogyó

A termését szeptember környékén gyűjtik.A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész. Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.

Elkészítése:

Tea:2dl forró vízzel leforázzunk 1-2 kiskanál zúzott csipkebogyót, majd 3-5 perc elteltével leszűrjük. Ize kellemes.

Útifűlevél:

Utifü

 Májustól októberig virágzik. Virágpora közepes mértékben allergizál, jelentősége kicsi. Hosszúkás toktermésében rekeszekben ülő, csónak formájú magok találhatók. Magját száraz időben, augusztustól októberig szedjük.
Várandósság és szoptatás ideje alatt belsőleg történő alkalmazása, nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott!

Elkészítése:

Tea: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kívánság szerint mézzel édesíthető. Naponta 2-3 csésze teát fogyasszunk. Jó nyálkaoldó és köhögéscsillapító.

Bodzavirág és termés:

Bodzavirág

A terebélyes bokor vesszői ívesen lehajlóak, a vesszőket eltörve láthatóvá válik lágy, fehér belük. Levelei sötétzöldek, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Virágai aprók, jellegzetesen illatosak, a virágzat bogernyő. A termés fekete színű húsos bogyó. A zöld részeket, így a virág kocsányát el kell távolítani, mert mérgezőek!
Levelét az érés gyorsítására komposzthalmokba keverik. Rovarűző hatását ma a biokertészetekben hasznosítják.

Elkészítése:

Tea:Tegyünk 2-4 fej bodzavirágot egy teáskannába és öntsünk le forrásban lévő vízzel. Fedjük le és hagyjuk 10 percig ázni. Ezután szűrjük le, és ha kihűlt  fogyasszuk.

Kakukkfű:

Kakukkfű

Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk. Vágva és morzsolva forgalmazzák.
Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Elkészítése:

Tea: 1 púpozott evőkanál kakukkfüvet leöntünk 1/4 l forrásban lévő vízzel, 5-10 percig állni hagyjuk. Langyosan fogyasszuk.

Hársvirág:

Hársvirág
A kis- és nagylevelű hársfa virágait a teljes virágzáskor gyűjtik, árnyékos helyen szárítják. Világos, idővel kissé sötétedő színe, puha, könnyű faanyag, gyorsan szárad.

Elkészítése:

Tea: 2-3 dl forró vízzel forrázz le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrd le. Izzadás céljából jó melegen fogyaszd.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 8
Heti: 22
Havi: 10
Össz.: 18 903

Látogatottság növelés
Oldal: Meghűléses megbetegedésekben felhasználható
Házi Patika - © 2008 - 2024 - gyogynovenykert.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »